Ordet är fritt

Här kan vi diskutera allt mellan himmel och jord som rör oss i
Adriansnäs. Men tänk på att hålla god ton.

Det går även i diskussionsfältet att ladda upp foton ( ur funktion) om man vill dela med sig.

Man kan skapa sig ett inlogg när man kommenterar men det går lika bra att kommentera som Gäst.

Vill du lägga upp ett nytt inlägg så scrolla längst ner på denna sida och välj ”kommentar”  Svara på inlägg genom att klicka på svar

32 kommentarer


 1. Fiber
  Jag, Peter Helgesson, har en liten fundering, hur långt har man kommit med fiber anslutning i området? någon som vet? är det pågående eller har man lagt ner? dom som håller i det får gärna informera !!

  Svara

 2. Lite historia och mycket framtid

  TELEFONEN
  Den första kommersiella telefonoperatören i Sverige blev Stockholm Bell Telefonaktiebolag som på hösten 1880 startade sin verksamhet med drygt 100 abonnenter.
  I början av 1900-talet började telefonkiosker sättas upp runt om i Sverige. Även de som inte hade telefon hemma kunde då ringa ett samtal.

  RADIO-sändningar
  De första publika radiosändningarna i Sverige inleddes 1927 och här användes för första gången det kända anropet Stockholm – Motala.

  TV-sändningar
  Televisionssändningar i Sverige påbörjades 1956 i statlig regi. TV2 startade 1969 och 1988 fick SVT konkurrens för första gången, av TV3. 1992 påbörjade TV4 marksändningar och blev då den första kommersiella kanalen med riktigt stor räckvidd i Sverige.

  MOBILTELEFONI
  Mobiltelefonen har gått från biltelefon, via ”yuppienalle” till dagens multifunktionella accessoarer och fickdatorer. Sverige har varit en av de ledande nationerna i mobiltelefonins utveckling med NMT och GSM-system.
  Under 1980-talet kom genombrottet för mobiltelefoni. Innan dess var det ingen som trodde att tekniken skulle få någon större betydelse men mobiltelefonin spreds snabbt över hela världen.
  2007 lanserade företaget Apple sin iPhone, den första riktigt smarta telefonen.

  INTERNET
  När Internet slog igenom på allvar i Sverige i mitten av 90-talet så var s.k. ”dialup” (att ringa upp en internettjänsteleverantör, med modem) det vanligaste sättet att ansluta sig till Internet, och kostnaden var relativ till hur länge man var uppkopplad (precis som ett vanligt telefonsamtal). I början av 2000-talet började bredbandsuppkopplingar slå igenom, där man dels fick surfa till en betydligt högre hastighet, men också oftast till en fast månadsavgift (s.k. flat rate). Detta var ett viktigt paradigmskifte för att göra Internet till den allmännyttiga bastjänst i samhället det i dag har utvecklats till.

  Bredband och fiberanslutning vad ska vi ha det till?
  Troligtvis har du en radio, en TV, en mobiltelefon och Internet redan idag hemma och/eller i fritidshuset. Fiber till huset blir lika naturligt som el- och rinnande vatten.

  Hur många var skeptiska till telefonen från början? (1880)
  Hur många var skeptiska när radiosändningar började? (1927)
  Hur många var skeptiska till mobiltelefoni från början? (1980)
  Och…blev Internet ”en fluga” vilken någon minister en gång uttalade?
  (Ines Uusman, kommunikationsminister 1996.)

  Framgent kommer många fler tjänster än de som finns i dagsläget att erbjudas via Internet med snabb förbindelse. När fibern finns i huset bestämmer du själv vilka tjänster du vill ha i din uppkoppling. Fiberanslutning är en förutsättning för snabb framtida kommunikation. Dags att ta steget mot framtiden!

  Svara

 3. Fiber till Adriansnäs

  Vi har en möjlighet att få fiber till Adriansnäs. Ska vi ta den eller vilka invändningar finns;

  Kommer annan bättre teknik?

  I dag är fiber den teknik som är överlägsen alla alternativ för Internetkommunikation. Mobila bredband kan fungera bra där 4G är utbyggt men har begränsningen att ju fler som använder den ju lägre blir kvaliteten på förbindelsen. Det är inte rimligt att tro på en utbyggnad där Adriansnäs skulle kunna dra nytta av detta för Internetanslutning. Möjligen kan mobiltelefonin fungera bättre. Att tänka sig ha TV via mobilnätet under
  sommartid är en utopi.
  EU och Svenska staten satsar över hundra miljoner på en utbyggnad av fibernät i Sverige. Det gör man inte om det finns ny teknik som väntar om hörnet. Fiber är överlägset alla
  kända alternativ och varje fiberkabel har en kapacitet som slår ut alla alternativ. Dessutom är den robust och klarar väder och vind samt åskväder utan problem
  Slutsats: Fiber är en framtidsäker lösning.

  Behövs bättre förbindelse?

  I Adriansnäs behövs verkligen bättre möjligheter för både Internet, telefoni och TV. Bra Internetanslutning är i dag lika självklart som att ha elström i sommarhuset. Det går mot att
  det förutsätts att man kan koppla upp sig mot Internet med rimlig hastighet var man än är. Min uppfattning är att vi alla, både unga och äldre går mot att Internet är en del av livsmönstret. Exempelvis ger fiber möjlighet att för en billig penning kunna ha övervakning via kamera i sommarhuset, Vill jag bo längre tider så kan jag sköta de flesta ärenden via nätet, läsa tidningen etc.
  Slutsats: Fiber ger överlägsen och stabil kommunikation.

  Ska jag ansluta mig?

  Allt pekar mot att Internetuppkoppling är en självklarhet i framtiden. För de som hyr ut sina sommarhus är det ett stor plus att ha Internetanslutning. I Ip-Onlys system är det en engångskostnad för inkoppling av fiber. Efter detta kostar anslutningen ingenting om du inte ansluter till någon tjänst. Så du kan framtidssäkra till sommarhus även om du inte behöver tjänsterna just nu.
  Att ansluta efter det att fiberdragning är avslutad har en avsevärd högre kostnad.
  Slutsats: Anslutning ger dig valfrihet nu och för framtiden.

  Sven Nordlöf
  Grönviksvägen 8

  Svara

  1. Regeringen satsade mycket pengar på Etanol/Etanolbilar också och det var allt annat än rätt……

   Svara

 4. Hej Adriansnäs
  Nu skall vi få fiber till vårt område om tillräckligt många går med i detta projekt! det är jätte bra ?!
  Fördelar :
  det finns många fördelar med ett bra internet! du kan beställa otroligt mycket ; se Lars Lundbergs inlägg. Kanon! det är klart att du skall gå med!

  Alternativen är många :
  Fiber är bäst idag! vad är bäst i morgon? det vet ingen!
  Det är bra när man skall sälja huset idag med internet, när skall du sälja? Skall du sälja eller kommer någon att ärva din fastighet kolla med dom som skall ärva att dom tror Fiber är framtiden ? Finns internet via fiber? 20?? Vi lever i en förändlig värd vilket innebär att det som är bäst idag, är ute i morgon eller? teknik går så fort att man hinner inte med, vilket innebär att vad som är rätt eller fel kan ingen svara på ! + eller –
  vad jag vill säga med den kommentar, att ni som inte vill gå med, ni skall inte ha dåligt samvete eller känna att ni måste, för att ni skall vara solidariska för att andra vill få in fiber!! Ni måste känna att ni vill eller ha råd och att detta är viktigt för er! inte för andra !!!

  Svara

 5. Varför du ska ha fiber!
  – en översikt över olika argument.

  Det finns många anledningar att vara med i fiberprojektet. För att klargöra hur man kan tänka för er som ännu inte bestämt er finns här en sammanställning av några av de viktigaste argumenten.

  Jag (Lars Lundberg) har samlat denna information från några olika källor på Internet. Kanske kan vara bra att ha som ett underlag när du funderar vidare på en eventuell anmälan om installation av fiber.

  Ekonomi 1:
  Du kan tjäna på det.
  Har du fast telefoni, TV-kanaler från Boxer och internet via ADSL idag? Då kan dina månadskostnader bli flera hundralappar lägre med fiber. Kopplar du en dator eller liknande (AppleTV, GoogleTV) till TV’n eller skaffar en smart-TV behöver du kanske inte så mångakanaler längre utan det kan räcka med en on-demand tjänst för TV och film, såsom t ex Viaplay eller Netflix.

  Ekonomi 2:
  För fastighetens skull
  Fiber till din fastighet kan vara avgörande för att du ska kunna sälja den till ett bra pris den dagen det blir aktuellt. Investeringen går att lägga in i bottenlånet på ditt huslån om du har utrymme för det. På lång sikt, när andra fastigheter på marknaden har fiber blir det lite som att försöka sälja huset utan indragen el. Den yngre generationen efterfrågar fiber.
  Bättre kapacitet är roligt idag!
  Fiber ger dig högre kapacitet med snabbare svarstider och stabilare signal.
  Tänk vad roligt man kan ha för den kapaciteten i form av strömmad
  högupplöst film, online-spel, högupplösta videosamtal med barnbarnen och så vidare.
  Bättre kapacitet är ännu roligare imorgon.
  Nu lanseras de första TV-apparaterna med ultra-HD eller 4k, 4 ggr högre upplösning än HD. En av de ledande tjänsteleverantörerna för strömmad film över internet ”Netflix” menar att de kommer att tillhandahålla denna kvalitet inom ett par år. Men detta kommer att kräva en uppkoppling med hög hastighet, minst 100Mbit/s. Något du bara får med fiber. Marksänd TV, tex Boxer, kommer inte att kunna sända denna kvalitet till följd av begränsningar i bandbredden.
  Framtidssäkert 1:
  Hastigheten.
  Fiber kan byggas ut till oerhörda hastigheter. Det som begränsar idag är inte själva fibern utan den teknik som sitter centralt, vilken relativt enkelt kan uppgraderas. Idag erbjuds upp till 1000 Mbit. Världens snabbaste internet om 2000 Mbit byggs nu i Japan och är fiberbaserad. Den fiberkabel som grävs ner är alltså framtidssäker på motsvarande sätt som det var att dra in el och telefoni på sin tid. Det ser inte ut att finnas några alternativa tekniker vid horisonten för dem som vill ha snabb stabil uppkoppling och fria datamängder.

  Framtidssäkert 2:
  Kopparn försvinner
  Har du telefoni och internet via kopparkabel idag? På lång sikt har
  samhället tydligt uttalat att kopparn ska bort och ersättas med fiber samt mobila tekniker. Kopparledningarna kommer alltså på längre sikt att försvinna. Vi som bor på landsbygden riskerar då stå medbara dyr mobil teknik till vårt förfogande om vi inte tar saken i egna händer och bygger ett fibernät. Att inte göra det vore katastrof för landsbygdens attraktionskraft.
  Bättre än 4G
  Du kanske tänker att 4G är lösningen för ditt behov av data. Sanningen är att 4G är en bra teknik för de som har täckning, MEN 4G är dyrt för producenten (mastägaren) och därmed även för oss konsumenter. Därför kommer vi troligen aldrig att få se 4G-abonemang med fri datamängd.
  Trängseln i nätet kommer att öka och göra kapaciteten i 4G sämre. Ni som inte har 4G-täckning idag kan heller inte räkna med att få det om vi inte bygger ett fibernät eftersom 4G-master kräver fiberanslutning.
  Att lita på när åskan går
  Har du blivit av med modem, router eller telefon när åskan gått? Till skillnad från koppar så leder inte glasfiber ström, vilket gör att din utrustning är betydligt bättre skyddat mot åsknedslag.

  Svara

 6. Fiber till Adriansnäs
  IP-Only har informerat om att man planerar lägga ner fiber i Misterhult och Adriansnäs. Detta är mycket positivt för området eftersom det skulle ge oss bra internet och billigare telefoni samt bättre TV-anslutning än vad vi har i dag. Jag hoppas att många vill vara med på detta eftersom det är ett prisvärt alternativ samt att även styrelsen vill aktivt arbeta för att det ska bli av. Installationen skulle bli ett stort lyft för området status och lösa de kommunikationaproblem vi ser i dag.
  Så anmäl ert intresse så detta kan bli av.
  Sven Nordlöf
  Grönviksvägen 8

  Svara

 7. En fundering! skulle vi kunna ha contanier med avfall borta vid planen vid Äleviken under dom mest frekventa veckorna på sommar för att minska belastning på vägar, och som gör att vi minskar trafiken i området. Jag funderar också på om vi inte skall hitta ny plats för våra sopcontanier som vi har permanent! Detta är ju det första vi ser när vi kommer till området!Man kanske skulle tänka om! och lägga det där vi har båtkärrorna fixa till en bra väg dit och fylla ut på åkern så vi även kan ha båtvagnar där, även dom entreprenör vi anlitar kan ha en upp lagrings plats där.

  Svara

  1. Jag tycker det är ett bra förslag att få till större yta att ställa båtkärrorna.Som det är nu så måste du vara tidigt på våren för att få plats med sin kärra. Det skulle även vara en bra plats att lägga grus och massor.
   Nu är det inte så välkomnade att först se sopcontainer och sedan grushögar när man kommer in på vårt annars välskötta område.
   Mvh. Jörgen

   Svara

  2. Mycket bra idé att flytta dom dit båtvagnarna står, med lite engagemang och vilja löser vi det 🙂

   Svara

 8. http://ksrr.se/privat/vara-tjaenster/ssopor/

  Hushållssopor enligt KSRR:

  Vad får slängas i sopkärlet?

  I sopkärlet slänger du dina hushållssopor, såsom:
  porslin, dricksglas, dammsugarpåsar, leksaker (ej batteri), tandborstar, blommor, diskborstar, kläder, skor, blöjor, bindor, hushållspapper, pennor, pärmar, tobak, cd-/dvd-skivor, tops, aska, slipdamm, sågspån (väl förpackad), kattsand (väl förpackad)

  Svara

 9. Hushållssopor enligt KSRR:

  Vad får slängas i sopkärlet?

  I sopkärlet slänger du dina hushållssopor, såsom:
  porslin, dricksglas, dammsugarpåsar, leksaker (ej batteri), tandborstar, blommor, diskborstar, kläder, skor, blöjor, bindor, hushållspapper, pennor, pärmar, tobak, cd-/dvd-skivor, tops, aska, slipdamm, sågspån (väl förpackad), kattsand (väl förpackad)

  Svara

 10. Bedrövligt!

  Ta bort all sop- och återvinningshantering så varje fastighet får ta sitt eget ansvar och betala för sitt eget avfall. Det känns bättre och gör att medlemmar inte kan ”slänga” över problemet till andra, jag reagerade verkligen över hur bedrövligt det såg ut men har också reagerat över vilka ”fåniga” återvinningskärl som ställs dit för
  betjäning under 2 veckor!!

  Ta bort allt vad container och återvinning heter så får alla abonnera på eget sopkärl, bästa lösningen och så slipper vi denna irritation över hur medlemmar beter sig,

  Micke Adolfsson

  Svara

  1. Hushållssopor enligt KSRR:s hemsida.

   Vad får slängas i sopkärlet?

   I sopkärlet slänger du dina hushållssopor, såsom:
   porslin, dricksglas, dammsugarpåsar, leksaker (ej batteri), tandborstar, blommor, diskborstar, kläder, skor, blöjor, bindor, hushållspapper, pennor, pärmar, tobak, cd-/dvd-skivor, tops, aska, slipdamm, sågspån (väl förpackad), kattsand (väl förpackad)

   Svara

 11. Välkommen till Adriansnäs – pärlan i Misterhults skärgård!?
  ett fritidshusområde som bygger på medlemmarnas vilja och engagemang där vi kan njuta av vår fritid i en vacker och ren natur och miljö.

  Här är dock bilden (se under aktuellt) som möter oss som bor här men också inte minst våra besökare, gäster och samarbetspartner.
  En bild som de flesta av oss helst vill slippa se (eller?) men som tyvärr är en krass verklighet
  Vi kör hit med våra bilar ( och släp) fullastade med mat , dryck , prylar och byggvaror
  När vi åker härifrån är bilarnas bagage av allt att döma tomma –allt slängs ju i eller utanför sopcontainrarna i vårt område
  Man klarar inte ens att skilja på kartonger och plastflaskor eller på konservburkar och plåttak! Och när containerna är fulla är det bara att slänga allt utanför
  I nästa andetag tar man bilen till Figeholm och Oskarshamn m.flera platser en eller flera gånger i veckan för att handla mat och dryck Men man klarar alltså inte att ta med sitt skräp till dessa platser när våra containers är fulla. Här finns ju containrar året om och dessutom Storskogens återvinning – 10 min från ICA.
  Det är ynkligt och beklämmande att vi har medlemmar som inte bryr sig utan låter andra ta skiten efter sig. Det är ett hån mot alla oss som arbetar för att hålla vårt område attraktivt och inbjudande.
  Nej – lämna era avarter i sta´n här platsar dom inte!
  Vi har faktiskt en minskning av vildsvinen i området men nu har tydligen stadssvinen etablerat sig här istället!
  Om styrelsen tar beslut att dra in på denna service så stödjer jag den helhjärtat –då slipper vi se eländet här iallafall

  Svara

 12. Tankar och funderingar kring KSRR s monopol.
  Sopavgift har tillkommit .
  Ang tanktömning trots att man inte varit på ett helt år är det numera tvångstömning av tank en gång om året rätt om den är tom,efter kontakt med KSRR kan man
  Söka dispens att tömma vartannat år då kostar det 675 :- i avgift som måste betalas in i förskott sen är det inte säkert att det beviljas.?????????????
  Men det stora problemet är att man säger sig ha tömt tank för min del 2015-11-03 och debiterat avgift för detta, men när man kommer ner till sommaren visar det sig att tanken ej är tömd!!!!!!!!!!!!
  och jag är tydligen inte ensam om detta. Efter många telsamtal och hård ordväxling fick jag till en reklamation.
  Så Adriansnäsgrannar håll koll på fakturor och tömning!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Svara

  1. Samma här. Har betalat för två tömmningar som knappt märktes i tanken. Svaret när ja ringde o klagade på den fortfarande fulla tanken var att deras bil bara tömmer 2.8 kubik i varje tömmning. Konstigt så jag då varan tänk bara rymmer 3kubik o de knappt märktes att den var tömd. Då sa hon att hon skulle återkomma .men det har inte märkts något av. Men ska ringa nu igen för tänker inte betala en till direkt tömmning på 1600 kr.. Så tänk på hur mycket de tömmer..

   Mvh

   Svara

  2. Har också råkat ut för exakt detta. Så himla irriterande. Lovat att ring upp 2 gånger men aldrig gjort det och när jag själv ringde upp så fick jag en tömning till som jag inte ville ha

   Svara

 13. NYTT INLÄGG
  test för ordet fritt
  vem får detta mail för godkännande

  Svara

 14. Eftersom att det framkommit att det finns önskemål om att föreningen skall bygga en pool, på grund av att algblommningen drabbar oss som oftast när vädret är soligt och varmt, så skulle det vara bra att få veta vad medlemmarna tycker

  Svara

  1. Hej Krister,

   Tycker det är en mycket bra idé. Peter

   Svara

  2. Det är klart vi skall bygga en Pool, en liten höjning på avgiften så finansierar vi väl en sådan 🙂

   Svara

  3. Jag hoppas verkligen inte att det blir av. Jag vill inte ha någon höjd avgift för att andra ska plaska i en pool. Då får väl de som vill ha pool finansiera den och disponera den själva!

   Svara

   1. Men Pauline, det höjer värdet på fastigheterna….

    Svara

    1. Hoppas inte heller på någon pool. Tror ärligt talat att inte många totalt i föreningen kommer bruka den. Däribland många jag pratat med. Plus att vill ja höja värdet kan ja göra andra saker med stugan.

     Svara

    2. Då tycker jag nog att den som vill kan göra åtgärder på sin egen fastighet fär att höja värdet. Men vad jag förstod så blir det inget av med nån pool. Klubbat och klart.

     Svara

 15. 17 februari 2015

  Hej Krister och Styrelsen!

  Jag har uppfattat via vår hemsida att ni i styrelsen fn. diskuterar frågan avseende de nya taxorna för slamtömning etc.

  Som jag förstår det gäller den ”årliga slamtömningen”, som bestäms av KSRR endast om man har en ”typ” 3-kammarbrunn vilket ju inte vi har. En sluten tank i likhet med våra kommer att tömmas enligt tidigare, efter det att vi beställt tömning.
  Frågan är ju dock om vi vid något tömningstillfälle kan ta del av den något lägre taxan vid någon tanktömning? (1103 kr)
  Jag har ju redan på nya året beställt en tömning men fick betala 1424 kr (10-dagars).
  Dessutom ställer jag mig frågande till hur det kan bli dyrare att tömma med 5 dagars varsel än med 10 dagars varsel. Kan kanske ha förståelse för att man måste ha kostnadstäckning för hanteringen men det kan ju inte bli dyrare bara för att man tömmer inom 5 dagar…har man en vettig planering för tömningsbilarna blir det ju inte dyrare att köra till Adriansnäs dag 5 än dag 6 (?)

  Dock är det ju totalt tokigt att man höjt tömningstaxan med mer än 100% och dessutom försämrat intervallet från beställning av tömning till utförandet (5 resp. 10 dagar). Detta är något som vi som förening borde kunna opponera oss emot. Det är ju näst intill uteslutande fritidshus i vårt område.

  Jag roade mig med att titta på Oskarshams kommuns hemsida där man under rubirken ”TAXOR och AVGIFTER” kan få information om hur kommunen hanterar avgifter för ex.vis slamtömning (se sidan 32 och 33 i webbdokumentet, Punkt 6.2). Här anges priset 620 kr för tömning av sluten tank på 3 kbm.
  Till detta kommer sannolikt moms vilket innebär att kostnaden är den som vi har varit vana vid sedan tidigare (ca: 770 kr/tömning).
  Detta underlag är fastställt i kommunens budget för år 2014 och vad jag kan se på kommunens hemsida finns ingen info om att taxorna ändrats inför 2015 (?).
  Jag ser heller inte någon direkt info om att KSRR tagit över hanteringen. Och i så fall vilken upphandling har gjorts från kommunens sida?
  Detta måste väl vara en konkurrensutsatt hantering?

  Hur tycker du/ni att vi ska hantera detta i vår förening? Min uppfattning är att kommunen måste hålla sig till den taxa men tagit i kommunstyrelsen (som jag refererar till ovan).

  Bra om ni nu i styrelsen tar detta på allvar och agerar. Jag tror inte att någon medlem i föreningen ”köper” detta förfarande rakt upp och ner.
  Vänligen lägg ut info löpande från era styrelsemöten så att vi medlemmar kan följa detta ärende och andra ärenden.

  Lars Lundberg
  Grönviksvägen 10

  Svara

 16. Hej!

  Fel på infolänk ang. ”nya priser för latrinhämtning”.

  Ingen info syns avseende ”priser” vare sig i Google Chrome, Firefox eller Apple Safari.

  Jag kör Apple Mac med senaste uppdaterad programvara och web-program ”SAFARI” vilket fungerar mycket dåligt på Adriansnäs-sidan.

  Mailadresser till styrelsemedlemmarna bör ligga lättåtkomligt vid personpresentationerna.

  Vore bra med en rejäl uppgradering…!

  Lars L

  Svara

 17. Hej

  Jag har uppmärksammat att det blir alltfler som paddlar kanot i vackra skärgården.
  Med anledning av detta skulle en iläggningsbrygga, modell mindre o lägre, önskas i Äleviken. Även möjlighet till vattenkran med slang önskas för att kunna spola ur båten.

  Svara

  1. Hej Björn.

   För tillfället är det inte aktuellt med någon iläggningsbrygga i Äleviken, men en ny och bättre iläggningsbrygga är beställd till stora hamnen båtviken, den bör vara perfekt som utgångspunk för kajak och kanotiläggning, när det gäller vatten till bryggan i äleviken skall vi undersöka hur vi kan lösa detta.

   Hälsningar Krister Svensson
   Ordförande

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *